Cesto:
- 300 g múky
- 250 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 čl jedlej sódy
- štipka soli
- 60 ml oleja
- 200 ml studenej vody
- 1 pl džúsu (pomarančového)
- 2 pl kakaa
Náplň:
- 1,5 kg jabĺk
- 4 mrkvy
- 2 pl práškového cukru
- 2 čl mletej škorice
- 2 pl džúsu (pomarančového)
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
V mise sa zmiešajú najprv všetky suché suroviny. Múka, práškový cukor, vanilkový cukor, jedlá sóda a soľ. Keď sa zmes dokonalo spojí, pridajú sa mokré suroviny. Olej, voda a pomarančový džús. A opäť dôkladne premiešať. Cesto v surovom stave je poloriedke/polohusté.
Vymastí a vysype sa plech na pečenie. Ja sa snažím všetko robiť v menších množstvách. Z praktických príčin vždy aspoň polovicu z pôvodného receptu. Preto i používam polovičnú formu.
Cesto sa teda vyleje do formy. Ja som naliala trištvrte cesta a do zbytku primiešala kakao a naliala na vrch. Po upečený tak vznikne viacvrstvový dvojfarebný koláč.
Rúra sa predhreje na 175 stupňov a cesto sa pečie približne 40 min.
Kým sa cesto mení na koláč, dá sa do hrnca variť na jemno nastrúhaná zmes jabĺk a mrkvy. Do nej sa pridá cukor, škorica a pomarančový džús. Doba varenia je asi polhodina.
Ak je koláč upečený a jablkovo-mrkvová zmes dovarená, nechajú sa vychladnúť.
Po vychladnutí sa na koláč navrství ovocno-zeleninová zmes.
Nakoniec príde ešte posledná vrstva - šľahačka zo smotany.
Ozdobiť sa môže, nemusí. Ja som zvolila samoľúbu tematickú šablónu a horké kakao.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára