nedeľa 29. augusta 2010

zázvorovo-kakaové

Dnes sa vydarili mierne pikantné, po čokoláde horkasté, na povrchu chrumkavé, krásne voňavé koláčiky. Ideálne k poháru studeného mlieka.


  • 150 g múky
  • 75  - 100 g kakaa
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1 čl škorice
  • 2 čl čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 3 pl masla
  • 2 vajcia
  • asi pol hrnčeka práškového cukru (na obaľovanie)

V mise sa zmieša múka, kakao, prášok do pečiva a škorica.


Vo vodnej lázni sa rozpustí čokoláda s maslom. Po dokonalom spojení sa pridá strúhaný zázvor zmiešaný s kryštálovým cukrom a premieša sa. Postupne sa pridajú vajcia a nakoniec zmes múky. Všetko sa dôkladne premieša. Vznikne tak pomerne lepivá mazlavá tmavá hmota.


Cesto sa odloží na asi dve hodiny do ladničky. Pracuje sa s ním potom oveľa lepšie a i chute sa viac prepoja. Z vychladeného cesta sa v dlaniach formujú malé guľôčky. Tie sa obalia v práškovom cukre a ukladajú v dostatočných rozostupoch na plech. 


Rúra sa predhreje na 175 stupňov a doba pečenia je približne 12 minút. Počas pečenia koláčiky mierne nakynú a popraskajú. Vytvoria tak úžasnú a jedinečnú textúru na povrchu. 


1 komentár: