štvrtok 3. februára 2011

jablkovo-orechový koláč















Cesto:

  • 250 g múky
  • 1 čl cukru
  • 125 g masla
  • 4 pl vody

Náplň:
  • 3-4 veľké jablká
  • 1 pohár orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Najprv sa pripraví cesto. Múka a cukor sa spracujú so zmäknutým maslom a nakoniec sa pridajú 4 lyžice studenej vody. Cesto sa zabalí do potravinárskej fólie a odloží do chladničky. Na hodinu, dve alebo sa môže pripraviť i deň vopred. 















Cesto sa rozdelí na menšie časti a vyváľa.















Spraví sa orechová náplň. Mäkké maslo sa vymieša s cukrom. Pridajú sa pomleté orechy a vajce. Do stredu vyváľaného cesta sa dajú dve lyžice orechovej zmesi. Rozotrie sa tak, aby okraje ostali čisté.















Na orechovú zmes sa poukladajú plátky nakrájaného jablka.















A okraje cesta sa smerom dovnútra založia.















Okraje cesta sa potrú rozšľahaným vajíčkom, jablká sa posypú cukrom a škoricou a všetko to poputuje do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 40 min.















Po upečení je koláč krásne chrumkavý a jablká s orechami, nehynúca klasika.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára