sobota 25. júna 2011

marhuľový koláč















Tento koláč je jeden z tých, čo sa pečú tzv obráteným spôsobom. Šťava z ovocia sa tak nepečie a nezpečie na povrchu, ale miesto toho pozvoľna prebubláva a prestupuje celým koláčom, čím sa docieli niečo naozaj marhuľové, voňavé a šťavnaté.

Samotný koláč pozostáva z 3 častí - zázvorový karamel, marhule a cesto.



Zázvorový karamel:

  • 100 g hnedého cukru
  • 3 pl vody
  • 2 čl mletého sušeného zázvoru


Cesto:
  • 125 g mäkkého masla
  • 180 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 190 ml mlieka
  • 300 g múky
  • 1 a 1/2 čl prášku do pečiva

Hnedý cukor sa zmieša s vodou i zázvorom a nechá sa pozvoľna rozpustiť na číry karamel. Ten sa následne vyleje na dno formy na pečenie.















Naň sa poukladajú marhule nakrájané na menšie kúsky, prípadne sa ešte posypú mletou škoricou.















A teraz cesto - maslo sa dobre vyšľahá s cukrom. Vmiešajú sa vajcia. Pridá sa múka zmiešaná s práškom do pečiva a nakoniec mlieko. Všetko sa dôkladne premieša a preloží sa na ovocie.















Rovnomerne sa rozprestrie...















... a dá sa piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov / 50-55 min.















Koláč sa preklopí a nechá sa pozvoľna vychladnúť. 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára